Inspektori bez komentara: Završeno saslušanje komesara MUP-a HNK u SIPA-i

U zgradi SIPA-e u Mostaru oko 21 sat završeno je saslušanje komesara MUP-a HNK Ilije Lasića, koji je priveden nakon što je jutros, po njegovom naređenju, na putu za izbjeglički centar Salakovac zaustavljen konvoj sa migrantima iz Sarajeva.

Pripadnici SIPA-e priveli su Lasića na saslušanje navodno u svojstvu svjedoka, a da će komesar biti saslušan, danas je najavio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prije nekoliko trenutaka iz zgrade SIPA-e u Mostaru izašla su dvojica inspektora. Na upite brojnih novinara okupljenih ispred zgrade da li je Lasić saslušan i u kojem svojstvu je priveden, inspektori nisu željeli odgovarati.

Sam Lasić nije se pojavio na glavnom ulazu i pretpostavlja se da je izašao na neki od sporednih izlaza.

Kako je ranije objavio Žurnal, dežurna državna tužiteljica Merisa Nurkić izdala je usmenu naredbu da SIPA, zasad u svojstvu svjedoka, sasluša Lasića.

Podsjetimo, naoružani pripadnici MUP-a HNK-a jutros su po naredbi komesara Lasića na Ivan Sedlu zaustavili kolonu autobusa u kojima su bili migranti, a koji su po odluci Vijeća ministara BiH trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

Uslijedila je nakon toga reakcija ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je ovaj čin nazvao “državnim udarom”, te je od Tužilaštva BiH zatraženo da do kraja dana poduzme sve adekvatne mjere kako bi Lasić bio procesuiran zbog jutrošnje akcije policije HNK.

Izvor: Faktor

Related posts