SIPA privela Iliju Lasića

Pripadnici SIPA-e priveli su Iliju Lasića, komesara MUP HNK, koji je jutros spriječio pripadnike Službe za poslove sa strancima da migrante iz Sarajeva prebace u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

Kako je ranije najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, Lasić je priveden u prostorije SIPA-e u Mostaru, gdje će biti saslušan.

Kako je ranije objavio Žurnal, dežurna državna tužiteljica Merisa Nurkić izdala je usmenu naredbu da SIPA, zasad u svojstvu svjedoka, sasluša Lasića.

Novinarka Faktora sa lica mjesta javlja da se ispred zgrade SIPA-e u Mostaru nalaze brojne medijske ekipe koje čekaju da se završi saslušanje komesara MUP-a HNK.

Podsjetimo, naoružani pripadnici MUP-a HNK-a jutros su po naredbi komesara Lasića na Ivan Sedlu zaustavili kolonu autobusa u kojima su bili migranti, a koji su po odluci Vijeća ministara BiH trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

Uslijedila je nakon toga reakcija ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je ovaj čin nazvao “državnim udarom”, te je od Tužilaštva BiH zatraženo da do kraja dana poduzme sve adekvatne mjere kako bi Lasić bio procesuiran zbog jutrošnje akcije policije HNK.

Related posts