Imenovan novi američki ambasador u BiH Eric G. Nelson, uskoro dolazi u Sarajevo

On je prethodno, 28. novembra, jednoglasno potvrđen na sjednici Odbora za vanjsku politiku Senata SAD-a. Nelson je potvrđen u Senatu putem tzv. glasovnog glasanja (Voice vote).

Nakon potvrde imenovanja u Senatu Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u State Departmentu nakon čega bi trebao doputovati u Sarajevo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

On je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jeste integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju ispred ključno potrebnih reformi”, istakao je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad Američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta, jer smatraju da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Related posts