Ima li spasa za KK Bosna, šta sa milionskim dugovima i KK Royalom

KK Bosna i KK Royal su i dalje dva pravna subjekta koja veže sporazum o zajedničkom nastupu

U Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuta je inicijativa za održavanje posebne tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o stanju u Košarkaškom klubu Bosna i o mogućim načinima spašavanja kluba. Minisitar kulture i sporta KS Mirvad Kurić poručuje kako će se učiniti sve da se spasi KK Bosna. No, preduvjet za održavanje tematske sjednice Skupštine KS je da se prethodno održi Skupština KK Bosna koja bi trebala ponuditi rješenja za spas slavnog kluba koji je pao na niske grane.

Međutim, nakon razgovora sa nekim od najodgovornijih članova upravljačkih struktura u KK Bosna i KK Royal, zbog međusobnih odnosa i stanja u kojem se nalazi KK Bosna, prilično je nejasno ko i kako će biti spašavan.

Kontaktirali smo Zijaha Kadića, koji se u zvaničnoj dokumentaciji vodi kao predsjednik Skupštine KK Bosna, i pitali ga kada će biti sazvana Skupština Kluba.

– Prije svega, ja sam podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine još 2017. godine. Na tu dužnost je imenovan Rusmir Ajanović. Međutim, kako nakon te nije održana više nijedna sjednica, u dokumentaciji se ja vodim kao predsjednik, jer mandat gospodina Ajanovića nije verifikovan. Prema tome, narednu sjednicu Skupštine možemo zakazati samo nas dvojica zajedno, ali ne znam kada bi ona mogla biti zakazana – kazao nam je Kadić.

Prema njegovim riječima, ukupan iznos duga KK Bosna je dat u revizorskom izvještaju iz 2014. godine. Prema nalazima iz tog izvještaja, oko 600.000 KM iznosi dug po sudskim presudama, a ostatak duga se kreće između četiri i pet miliona maraka. Međutim, kako je dodao, visinu trenutnog duga trebalo bi precizno utvrditi, jer je dio zastario.

– Informaciju o dugovanjima i mogućim rješenjima i za Skupštinu Kluba i za Skupštinu KS trebao bi pripremiti Upravni odbor – dodao je Kadić.

KK Bosna već nekoliko godina nastupa pod nazivom KK Bosna Royal. Zbog toga smo razgovarali sa Almirom Bradićem, potpredsjednikom Upravnog odbora KK Royal.

– Treba znati da su KK Bosna i KK Royal dva poslovna subjekta, koji su prije nekoliko godina sklopili sporazum o zajedničkom natupu. Međutim, to su i dalje dva pravna subjekta. Odgovorno tvrdim da je KK Bosna trenutno u finansijski boljem položaju nego što je bila 2014. godine, kada je sklopljen sporazum o saradnji. Tada je zamrznuto finansijsko poslovanje KK Bosna i svi dugovi koji su nastali od tada naovamo “fakturisani” su KK Royalu. Čak je dio duga KK Bosna vraćen u proteklom periodu. Upravni odbor KK Bosna donosi odluke, ali ih provodi Upravni odbor KK Royal. I sada iz medija vidimo da se govori o spašavanju KK Bosna, a nama niko ništa ne govori. Ne znam zašto se sada pokušava demonizirati KK Royal, pogotovo jer smo mi prije četiri godine “podmetnuli leđa” da bi KK Bosna opstala. Čini mi se da su sada neki spremni da  “zaborave” sve one milione duga koji su napravljeni u KK Bosna do 2014. da bi se demonizirao i istisnuo KK Royal i da bi se možda napravilo mjesta za nekog drugog – kazao nam je Bradić.

Izvor:  Faktor

Related posts