Identificirane još dvije žrtve genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Okružnog suda u Istočnom Sarajevu identificirani posmrtni ostaci dviju žrtava proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1995. godine na području Srebrenice.

Nakon što je analizom pronađenih posmrtnih ostataka pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu, danas su i porodice žrtava zvanično identifikovale svoje najmilije.

Identifikovan je Bajro (Rame) Salihović (1943) iz Voljavice kod Bratunca. On je nestao u maju 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 22 godine kasnije u mjestu Kazani kod Srebrenice.

Porodica je identifikovala i Zuhdiju  (Sulje) Avdagića, (1947) iz Nove Kasabe. Nestao je 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2010. godine ekshumirani iz masovne grobnice Kaldrmica, općina Milići.

Ukoliko bude upriličen, porodice obje žrtve dale su saglasnost za njihov ukop nakon kolektivne dženaze 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Do sada, saglasnost za dženazu i ukop ove godine dale su porodice devet žrtava genocida u Srebrenici, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts