Ibrahim Hadžibajrić sa Svetlanom Cenić i nezavisnim načelnicima osniva novu stranku

Još jedna u nizu političkih stranaka u BiH bit će osnovana 30. septembra, saznaje Klix.ba, a čovjek koji stoji iza te ideje je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

Hadžibajrić okuplja novi tim ljudi s kojima planira kroz novu političku stranku nastaviti političko djelovanje. Kako saznajemo njegovom političkom pokretu pridružit će se i politička i ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Nova stranka pod bh. političkim nebom izrodila se iz ideje nezavisnih načelnika i gradonačelnika, a nezvanično Hadžibajrićevom projektu podršku bi trebali dati i svi nezavisni načelnici i gradonačelnici, izuzev Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji se pridružio političkom pokretu Senada Šepića.

Nova stranka trebala bi nositi naziv Prva nezavisna bosanskohercegovačka stranka.

Hadžibajrić se prvobitno, s drugim nezavisnim načelnicima iz BiH dovodio u vezu s političkim projektom kojeg je pokrenuo Senad Šepić, ali je očito došlo do podjele pa je sa Šepićem od svih nezavisnih načelnik ostao samo Fuad Kasumović iz Zenice. Također, načelnik Kalesije Sead Džafić, koji je također podržavao projekt nezavisnih načelnika nezvanično bi se trebao vratiti u SDA.

Hadžibajrić je poznat kao veliki kritičar politike koju provode dominantno bošnjačke političke stranke SDA i SBB čiji je nekada bio član.

Podsjećamo, da će u septembru svoju osnivačku skupštinu imati i novoformirani Pokret za Evropu kojeg predvodi Senad Šepić.

Related posts