Iako težimo ka NATO savezu: BiH nabavlja ruske helikoptere

BiH u narednom periodu namjerava kupiti transportne helikoptere. Prvobitna ideja Ministarstva odbrane BiH je da se dio novca, dobijenog izmirenjem ruskog klirinškog duga, tačnije od iznosa koji pripadne državnim institucijama, uloži u modernizaciju Oružanih snaga BiH, tačnije za kupovinu helikoptera.

Međutim, od te ideje, barem trenutno, nema ništa.

– Odluku o utrošku tog novca treba da donese Vijeće ministara BiH, a takva odluka još nije donesena, tako da se još ne zna za šta će ta sredstva biti utrošena. Što se tiče nabavke helikoptera, planiramo da novac za njihovu kupovinu osiguramo od ušteda koje u svom djelovanju ostvari Ministarstvo odbrane BiH – pojasnio je za Faktor Boris Jerinić.

Dodao je kako je teško govoriti o nekoj preciznoj cijeni helikoptera. S obzirom na iznose koje su izdvajale zemlje u regionu, prosječna cijena jednog transportnog helikoptera je između osam i 20 miliona eura, odnosno između 15 i 40 miliona KM.

Trenutno su u BiH operativna dva transportna helikoptera. Radi se o letjelicama ruske prizvodnje tipa MI-8. Prema Jerinićevim riječima, Programom odbrane BiH planirano je da naša zemlja ima ukupno 32 transportna helikoptera i oni će se nabavljati prema tome kako se bude osiguravao novac za kupovinu.

S obzirom na to da BiH teži ka članstvu u NATO-u, pitanje je da li će se Ministarstvo odbrane opet odlučiti za ruske letjelice ili će biti kupljen helikopter koji se proizvodi u nekoj od zemalja članica Alijanse.

– Vjerovatno ćemo opet nabavljati neki od ruskih helikoptera tipa MI. Uostalom, i mnoge članice NATO-a u svojim eskadrilama imaju ove ruske helikoptere i to im ne predstavlja nikakav problem, jer se pokazalo da oni imaju dobre karakteristike. Ako bismo nabavljali neke manje helikoptere, onda bismo ih mogli potražiti i u drugim zemljama, poput Francuske, SAD-a Njemačke i slično, ali što se tiče većih transportnih letjelica, mislim da ćemo se opredijeliti za ruske – dodao je Jerinić.

Posebno je napomenuo kako se i novi helikopteri, kada jednom budu nabavljeni, neće koristiti isključivo za potrebe Oružanih snaga BiH, nego će se, kao i postojeći, upotrebljavati i za civilne namjene, kao što je gašenje požara, spašavanja prilikom prirodnih i drugih nesreća i slično.

Related posts