I Opel je varao, mora opozvati 100.000 automobila

Nakon što su policija i državno tužilaštvo napravili pretres tvornice u Rizelhajmu, Opelu je naređeno da opozove više od 100.000 automobila.

Poslije pretrage i istražnih radnji u kojima je Opel sarađivao, utvrđeno je da su na pojedinim modelima korišteni uređaji za manipulaciju emisijom izduvnih gasova. Ilegalni uređaj pronađen je na dizelskim verzijama Cascade, Insignije i Zafire.

Posljednje informacije iz Opela govore kako su se istražne radnje proširile i na tvornicu u Kajzerslauternu.

Podsjetimo, njemačka agencija za motorna vozila (KBA) još je 2015. godine otkrila četiri programa koji mogu uticati na nivo emisije izduvnih gasova. Opelu je tada bilo naređeno da ih ukloni.

“Nakon što je početkom 2018. pronađen i peti softverski program, za koji su u KBA utvrdili da je protivzakonit, provodi se službeno saslušanje s ciljem propisivanja obaveze povlačenja modela Cascada, Insignia i Zafira”, stoji dalje u saoštenju ministarstva saobraćaja. Dakle, nije upitno je li Opel varao, već se samo provjerava kolika je šteta učinjena i koliko je odugovlačio tokom saslušanja. Kazna će nesumnjivo biti proporcionalna.

Opel je u svom saopštenju očekivano odbacio sve optužbe, pa čak i optužbe o odugovlačenju.

Ova vijest je udarac za Opel koji je taman uspio konsolidovati se i pod kapom PSA koncerna doista postati profitabilan.

Related posts