Hrvatski ministar: Lažne optužbe gradonačelnika Bihaća

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je insinuacijama i lažnim optužbama nazvao tvrdnje gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da hrvatska policija u BiH svakodnevno dovozi migrante.

“Odbijam tu vrstu insinuacija, radi se o lažnim optužbama, kojima se želi skrenuti pozornost s glavnog pitanja. A to je kako su ti ljudi došli u Bihać i okolne općine i zašto baš tamo?”, izjavio je Božinović u Istanbulu gdje sudjeluje na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa o migracijama, za Fenu.

“Mi smo bosansko-hercegovačkim vlastima još u prosincu 2017. ukazali na trendove povećanih migrantskih tokova preko BiH te da moraju jače štititi granicu prema državama iz kojih im dolaze migranti. Također jasno je u više navrata poručeno da nitko ne računa da bi probleme mogao rješavati na način da migrante pusti da nelegalno ušetaju u Hrvatsku. To je nezakonito ponašanje i Hrvatska ne samo da ne dopušta ilegalne migracije, već stalno jača policijske kapacitete kojima štiti granice i to ponajviše zbog ilegalnih migranata koji u našu zemlju nastoje ući iz Unsko-sanskog kantona, očito uz blagoslov mnogih koji bi ih od toga trebali odvraćati”, ustvrdio je Božinović.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, na 30. sjednici Gradskog vijeća Bihać osvruno se, podsjećamo, na aktuelnu migrantsku krizu u tom gradu.

“Nemojte da nam Hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo zvaničnog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da neko može iz druge države da uđe na teritorij BIH i da se ponaša po njoj bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać. U RS nađu četiri migranta i MUP ih preda Uredu za strance, izdaju im papir i doprate ih do Bihaća. To je država BiH koja mora na to da utiče i da to rješava”,kazao je Fazlić.

Izvor: Fena

Related posts