Hrvatska: Učenicima ukinuli domaće zadatke i dobili zapanjujuće rezultate

U nekoliko škola u Hrvatskoj izveli su zanimljiv eksperiment – ukinuli su učenicima domaće zadatke!

Iako je to trajalo svega mjesec dana, rezultati su bili zapanjući – učenici su pokazli bolje znanje, ispoljavali su veću kreativnost i radovali se odlasku u školu.

Inicijativa za eksperiment “30 dana bez domaćeg zadatka” potekla je sa društvenih mreža, a do sada je 15 učitelja viših i nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj iznijelo svoja zapažanja o promjenama do kojih je došla ova ideja. Reakcije su uglavnom pozitivne, piše Jutarnji list.

Učenici imaju povećan interes za nastavu i nastavni sadržaj, učiteljice su zabilježile veću aktivnost učenika na nastavi, kao i veću kreativnost i realizaciju ideja, te je uočeno da jedan drugome više pomažu. Napomenuli su i kako imaju više vremena za druženje s roditeljima.

Rijetki su zaključili da je prva promjena bila negativna, jer “učenici ništa ne uče te su to shvatili kao olakšavajuću okolnost”. Eksperiment je dobio solidnu četvorku, tačnije ocjenu 4,2, prenosi Blic.rs.

Neki nastavnici, zadovoljni rezultatima ovog eksperimenta, istakli su i da ubuduće neće više djecu toliko opterćivati domaćim zadacima, kao i to da im uoči vikenda svakako neće zadavati.

Related posts