Hrvatska policija postavila ogradu na GP Maljevac

Na Graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata usljed čega je povrijeđeno nekoliko osoba, među kojima ima i žena.

Nešto prije 13 sati hrvatska policija postavila je na granicu i fizičku prepreku, protunavalnu ogradu, odnosno tzv. gelendere, doznajemo u MUP-u.

Marina Mandić, voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću, kazala nam je da ‘u obrani hrvatske granice sudjeluju svi potrebni rodovi policije’.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da je dogovoreno da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK-a.

Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osjećaju sigurno”, naglasio je Mektić.

Related posts