Hrvatska najavila rigoroznije kontrole na granici s BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić nedavno je prilikom prvog posjeta Bosni i Hercegovini najavio strože mjere na granici s BiH, što će biti rezultat približavanja režimu Schengena čiji Hrvatska još uvijek nije član.

Pri tome je zajedničkim iskušenjem opisao i migrantsku krizu, a posebno krijumčarenje ljudi te istakao kako je za Hrvatsku velika zadaća osiguranje državne granice sukladno evropskim standardima.

Orepić je objasnio kako je moguće da će to prouzročiti poteškoće u saobraćaju preko granice s BiH ako EU ne uvaži iznimke koje bi Hrvatska željela, a u tom slučaju učinit će se sve što je moguće kako bi promet robe i putnika što manje trpio.

No, kako saznaje Večernji list, ministar Orepić je na samome sastanku s predstavnicima vlasti najavio strože kontrole prijelaza granice, koje će početi već od ovoga ljetnog perioda, a cilj je Hrvatske “osigurati turističku sezonu od mogućih ugroza”.

To podrazumijeva, uz obvezno legitimiranje i bilježenje svih osoba koje prelaze granicu, i snažnije kontrole vozila.

Prijašnjih godina samo nešto duže kontrole carinske službe i granične policije s obje strane stvarale su kilometarske gužve na graničnim prijelazima.

Related posts