Hiljade ljudi pristiže u Potočare, tišinu razbijaju jecaji i molitve

Kolone automobila i autobusa počele su stizati u Potočare gdje će danas biti obavljeni ukop i dženaza 35 identificiranih žrtava genocida.

Porodice ubijenih su do kasno u noć ostale uz tabute i mezarja i molile se za duše svojih najmilijih.

U Srebrenicu je jutros do 9 sati pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila s građanima koji će prisustvovati današnjoj komemoraciji žrtvama genocida, rečeno je Feni u Štabu akcije „Srebrenica 2018“.

Zasad sve protiče mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa.

Očekuje se dolazak visokih zvanica među kojima su i visoki predstavnik Valentin Inzko, srbijanski političar Čedomir Jovanović, ambasadorica SAD-a Maureen Cormack i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U Potočarima i Srebrenici od sinoć je vrlo tiho. Čuju se samo tihi jecaji i molitve imama koji su učili dove za poginule.

Volonteri, službenici Federalne uprave civilne zaštite, policijskih agencija, Oružanih snaga BiH, Crvenog križa i drugih organizacija raspoređeni su duž puta gdje pomažu ostalim osobama i dijele vodu.

Program obilježavanja 23. godišnjice genocida počinje oko 11 sati kada će biti održana komemoracija, a potom slijede dženaza i ukop.

klix.ba

Related posts