Hasanbegović odgovorio Grabar-Kitarović: “Za dom spremni” nije stari hrvatski, nego ustaški pozdrav

Kontroverzni spomenik pripadnicima HOS-a koji je postavljen u Jasenovcu i dalje je u fokusu regionalnih medija, a sporna tačka je ustaški poklič “Za dom spremni” koji se nalazi na spomeniku.

U intervjuu koji je u ponedjeljak dala za RTL televiziju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, kompromitiran za vrijeme ustaškog režima.

– Moj stav o pozdravu “Za dom spremni” je poznat, on je stari hrvatski pozdrav, ali kompromitiran je za vrijeme ustaškog režima. Ja nisam historičar, ali imam svoj stav. Ne bih donosila sud o tome je li previše kompromitiran – kazala je predsjednica za RTL.

Međutim, kako piše “Novi list”, Zlatko Hasanbegović, historičar po struci, ima drugačiji stav o porijeklu “Za dom spremni” pozdrava.

– Nikad nisam tvrdio da je to stari hrvatski pozdrav. Nije. To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku. Osim u jednom slučaju, a to je kad je unutar grba HOS-a pod kojim se ta jedinica borila u Domovinskom ratu – rekao je za “”Novi list”” Hasanbegović.

Politički sekretar stranke Nezavisni za Hrvatsku protivi se zabrani pokliča “Za dom spremni”, iako ne negira da su ga u upotrebu inicijalno uvele ustaše.

– Načelno nisam za zabrane. U tom kontekstu posmatram i određene simbole koje je uzela Radnička fronta, neka im ih, šta im ja mogu. Mogao bih prihvatiti zabranu samo kad bi se “Za dom spremni” koristio isključivo kao instrument izazivanja mržnje – zaključuje Hasanbegović.

Related posts