Danas sastanak na poziv Trojke, opozicija ne dolazi

Stranke “Trojke” sazvale su za danas u 13 sati u Sarajevu sastanak predstavnika svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH radi razgovora o izmjenama Ustava BiH.

Sastanku će, prema najavama, prisustvovati predstavnici SNSD-a, DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, dok su iz SDS-a i PDP-a saopštili da se neće odazvati na poziv.

Kada je riječ o strankama iz Federacije BiH, iz SDA, NES-a i Demokratskog fronta su naveli da neće učestvovati u razgovorima o ustavnim promjenama.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da ovaj sastanak predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, izrazivši sumnju da se sa tim želi srušiti dogovor koje su stranke koje čine vlast na nivou u BiH postigle u Laktašima.

Dodik je naveo da zbog ranije preuzetih obaveza neću prisustvovati ovom sastanku, ali da će biti predstavnik SNSD-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da će ići na sastanak koji su sazvale stranke “trojke”, ali da će teško biti promijenjen i zarez Ustava BiH.

On je ocijenio da u postojećim uslovima nije moguće obezbijediti dvotrećinsku većinu u parlamentu i da se umjesto izmjena Ustava treba koncentrisati samo na izmjene Izbornog zakona BiH, za što su dovoljni glasovi natpolovične većine poslanika.

Konaković je izjavio ranije da su sazvali sastanak radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, čime bi se, kako je ocijenio, stvorile pretpostavke za izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču implementacije presuda međunarodnih sudova.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts