Haos na ulicama Brisela: Sukob policije i demonstranata u žutim prslucima

BRISEL – Policija i stotine demonstranata takozvanih “žutih prsluka”, koji protestuju zbog visokih poreza i troškova života, sukobili su se u petak u Briselu. Desetine demonstranata je uhapšeno.

Policija je ispalila suzavac i koristila vodene topove protiv “žutih prsluka” koji su pokušali da dođu do zgrade i ureda Vlade u centru Brisela gađajući pripadnike sigurnosnih snaga kamenjem.

“Naši službenici počeli su da koriste vodene topove nakon što su demonstranti počeli da bacaju predmete“, rekla je Van De Keere, portparolka briselske policije.

Policijski kordon je okružio demonstrante nakon što su napali dva policijska vozila, jedan prevrnuli i oba zapalili.

De Keere je kazala da je u neredima učestvovalo više od 300 ljudi. Oko 60 ljudi uhapšeno zbog remećenja javnog reda i mira. Mnogi od njih su posjedovali predmete za koje policija smatra da su opasni, poput britvi, ključa za točak i suzavca u spreju, dodala je ona.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon preko Twittera se požalio na “nerazumno nasilje prema policiji, koja čini sve kako bi zaštitila građane i društvo”. Istakao je da je sve ono što se danas dešava u Briselu “skandalozno“ .

Prije sukoba demonstranti koji nose žute prsluke blokirali su gradske ulice, što je izazvalo saobraćajni haos u Briselu.

Izvor:nezavisne.com

Related posts