Gvineja proglasila novu epidemiju ebole

Gvineja je novu epidemiju ebole proglasila u nedjelju nakon pozitivnih testova na virus  i nakon što su tri osobe umrle i četiri se razboljele, što je prvo oživljavanje bolest od najgore epidemije u svijetu u  koj je trajala od 2013. do 2016.  godine.

Oboljeli su nakon što su prisustvovali sahrani , dobili dijareju, povraćanje i krvarenje i  izolirani su u centre za liječenje, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

“Suočena s ovom situacijom i u skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima, gvinejska vlada proglašava epidemiju ebole”, objavilo je resorno ministarstvo, prenosi Reuters.

Osoba sahranjena 1. februara bila je medicinska sestra u lokalnom zdravstvenom centru i umrla je nakon što je prebačena na liječenje u Nzerekore, grad u blizini granice s Liberijom i Obalom Slonovače.

Izbijanje ebole u zapadnoj Africi 2013.-2016. započelo je u Nzerekoreu. Umrlo je najmanje 11.300 ljudi, pri čemu je velika većina slučajeva bila u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu.

Ponovna borba protiv ebole dodatno će opteretiti zdravstvene službe u Gvineji jer se također bore protiv pandemije COVID-19.

Gvineja, zemlja s oko 12 miliona stanovnika, do sada je zabilježila 14.895 zaraza koronavirusom i 84 smrtna slučaja. Virus ebole uzrokuje jako povraćanje i proljev, a širi se kontaktom s tjelesnim tekućinama. Ima mnogo veću stopu smrtnosti od COVID-19, ali za razliku od koronavirusa ne prenose ga asimptomatski nosioci virusa.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts