Guterres pozvao vlasti SAD-a da budu suzdržane prema demonstrantima

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozvao je vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama da budu suzdržane u odgovoru na proteste zbog ubistva Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je prošle sedmice umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota.

“Slomljeno mi je srce kada vidim nasilje na ulicama u zemlji domaćinu i našem gradu domaćinu New Yorku“, poručio je Guterres u utorak uvečer na Twitteru.

Navodeći da je rasizam odvratan i da ga svi ljudi moraju odbaciti, Guterres je rekao da je različitost bogatstvo svakog društva i da nikada nije prijetnja.

“Pritužbe se moraju saslušati, ali ih treba izraziti mirno – i vlasti moraju pokazati suzdržanost u reakcijama na demonstracije“, naglasio je generalni sekretar UN-a.

On je pozvao lidere u svim sektorima društva da ulažu u socijalnu koheziju kako bi se svaka grupa osjećala poštovanom.

“To znači rješavanje nejednakosti i diskriminacije, jačanje podrške najugroženijima i pružanje mogućnosti svima“, rekao je Guterres.

Floyd je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Izvor: N1

Related posts