Grožđe - izvor vitamina C

Osim srži, sjemenke i koža bobica su, također, vrlo hranljivi i imaju visokovrijedna antivirusna i antikancerogena svojstva

Bobičasto voće je bogato C vitaminom i ima izuzetno visoka antioksidativna svojstva. Osim malina, kupina, ribizla, borovnica, u bobičasto voće spada i grožđe, koje je prava jesenja poslastica. 

Plodovi grožđa se dijele na crvene, crne i bijele, a razlikujemo 12 osnovnih sorti. Grožđe je vrlo hranljiva, energetska namirnica. Izvor je vitamina C, sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine osim B12, koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na živčani sistem. Bobice grožđa sadrže magnezij, mangan i kalij.

Osim srži, sjemenke i koža bobica su, također, vrlo hranljivi i imaju visokovrijedna antivirusna i antikancerogena svojstva. Prilikom kupovine grožđa odaberite grozdove sa zrelim, neoštećenim i čvrstim bobicama jednolike boje koje se čvrsto drže za stabljiku.

Grožđe se vrlo lako kvari i fermentira na sobnoj temperaturi pa ga je potrebno čuvati u kartonskoj vrećici unutar plastične vrećice u frižideru nekoliko dana.  Važno je znati da se grožđe i sok od grožđa ne preporučuju kod čira na želucu, dijabetesa, kolitisa, proljeva i dizenterije. Također, izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima.

Izvor: zdravlje.avaz.ba 

Related posts