Građani Bihaća obilježili 760 godina postojanja njihovog grada

Građani Bihaća i njihovi brojni gosti tradicionalno su velikom rođendanskom tortom na Gradskom trgu i svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježili 760 godina grada na Uni.

– Bihać živi mnogo duže od ovog prvog pisanog spomena, međutim najvažnije je da je uvijek imao i ima ljude koji ga vole i ponose se njime. Na ovaj način čuvamo vrijednosti naše prošlosti, a svi zajedno pokušavamo izgraditi svjetliju budućnost. Sačuvali smo čast grada Bihaća, pokazujući pri tome humanost i potrebu da se uvijek pomogne ljudima nevolji. Upravo zbog velikog broja prijatelja našeg grada i svih potencijala, siguran sam da ćemo uvijek imati razloga za osmijeh i slavljenički ambijent – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća još jednom je istaknuto da je Bihać administrativno, kulturno i sportsko središte Unsko-sanskog kantona, ali i grad suživota i tolerancije.

– Bez obzira na sve izazove koji su pred nama, radit ćemo na tome da Bihać ostane oaza suživota, tolerancije, razumijevanja i međusobnog uvažavanja. Na svima nama je da pozitivno naslijeđe koje ima u bogatoj, ali i burnoj historiji, dostojanstveno čuvamo radi budućnosti naše djece – riječi su dopredsjedavajućeg Vijeća Asmira Budimlića.

Na današnjoj sjednici nagrađeni su neki od najzaslužnijih građana za odbranu, promociju i unapređivanje Bihaća. Najviše gradsko priznanje “Povelja 26. februar” dobili su general i ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, direktor kompanije “Meggle” Bihać Kemal Hrnjić i ratni komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić.

Nagrade “Japodski konjanik” pripale su uspješnim mladim građanima Ajli Skalić, Kenanu Kečanoviću, Benjaminu Derviševiću i Rejhanu Suliću, a dodijeljene su i plakete braniocima – oslobodiocima grada, zahvalnice za promociju i unapređivanje Bihaća, te posebna priznanja bihaćkog gradonačelnika.

Faktor.ba

Related posts