Građani se sve više odriču bh. državljanstva: Bosanci najčešće postaju Nijemci i Austrijanci

Od 1996. do 2016. godine broj građana koji su se odrekli bh. državljanstva u korist onog drugih zemalja drastično se povećava. Naime, 1996. bh. državljanstva odreklo se šest osoba, dok je lani taj broj iznosio čak 4.270.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da se iz neformalnih razgovora s osobama koje se odriču državljanstva saznaje da su najčešći razlog za odricanje od bh. državljanstva pravo na posjedovanje nekretnina u drugim državama, olakšano putovanje, lakše studiranje u inozemstvu i sigurniji i ravnopravniji status.

Novi zakon

– U najvećem broju slučajeva odricanje se vršilo radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore. U međuvremenu je Danska donijela novi zakon prema kojem se za njihovo državljanstvo nije potrebno odreći nekog drugog – napominju u Ministarstvu, dodajući da BiH ima sporazum o dvojnom državljanstvu sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.

Sociolog Srđan Vukadinović izražava zabrinutost i zbog sve većeg broja mladih koji odlaze na studiranje u inozemstvo. Ističe da je tokom prijemnih ispita vidno da veliki broj studenata upisuje fakultet u BiH s namjerom da školovanje nastavi vani, najčešće u Austriji, koja je, napominje, postala pomodarstvo kada se govori o školovanju.

– Razlog odlaska mladih leži i u činjenici da mnoge visokoškolske ustanove u BiH prati loš glas, pa svoju akademsku karijeru žele graditi u drugim zemljama. Sutra će otići još više mladih, a kada završe školovanje tamo, teško je očekivati da će se vratiti, jer ovdje im je egzistencija neizvjesna – pojašnjava sociolog.

Ucjena drugih

 

Dodaje da je sasvim izvjesno da će se oni odreći državljanstva BiH kako bi dobili drugo.

– To je svojevrsna ucjena drugih zemalja. Traže da se neko odrekne svoje domovine. Mnogi će to uraditi u trci za egzistencijom, ali to je duboko nehuman i nemoralan čin od zapadnih zemalja. Poznato je da ljudi koji odu u druge zemlje ostaju tradicionalno vezani uz svoju, a pasoš i državljanstvo su im veza sa zemljom iz koje odu – konstatira on, ističući da prije svega Austrija i Njemačka zbog velikog priliva našeg stanovništva ne bi trebale uvjetovati odricanjem od državljanstva.

Taksa za odricanje od državljanstva 800 KM

– Taksa za odricanje od BiH državljanstva iznosi 800 KM. Za države bivše SFRJ taksa je 200 KM, a ako se vrši putem diplomatsko-konzularne mreže BiH u inozemstvu, plaća se i konzularna taksa – poručuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

avaz.ba

Related posts