Grabar-Kitarović u posjeti Rusiji: S Putinom namjerava razgovarati i o navodnom radikalizmu u BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas boravi u službenoj posjeti Rusiji na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iz Putinovog kabineta saopćeno je da će ruski predsjednik razgovarati s predsjednicom Hrvatske o aktuelnom stanju, ali i perspektivama rusko-hrvatske saradnje.

Lideri dviju zemlja razmijenit će mišljenje i o ključnim međunarodnim pitanjima, a bit će potpisan i niz bilateralnih dokumenata.

Večernji list prenosi da je Grabar-Kitarović rekla da u ovom trenutku između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te je izrazila vjerovanje da se o njima može razgovarati u sklopu “otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja”.

“Prije svega smatram da možemo imati pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje saradnje između Hrvatske i Rusije”, istakla je ona i iskoristila priliku da pozove Putina u službenu posjetu Hrvatskoj.

Putin je podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske i izrazio je zadovoljstvo zbog znatnog rasta trgovinske razmjene između dviju zemalja. Također je izrazio uvjerenost da će svi njeni razgovori i susreti tokom posjeta Rusiji koristiti odnosima dviju zemalja.

Prema najavama, Grabar-Kitarović u razgovorima s Putinom, uz bilateralna pitanja, poseban će naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Evrope te na globalnu ulogu Ruske Federacije.

Jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost zbog procesa u BiH, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. Kazala je i da u BiH ima hiljade radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma, što je u BiH izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija zalažu se za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, kažu na Pantovčaku.

Related posts