Gorivo u odnosu na početak 2018. skuplje za oko 20 feninga

U januaru prošle godina cijena benzina iznosila 1,98 KM, a ove godine 2,19 maraka.

Cijena naftnih derivata benzina i dizela u odnosu na početak prošle godine bila je skuplja u Federaciji u prosjeku za oko 15 do 20 feninga, pokazalo je istraživanje našeg lista, a na osnovu podataka Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Svjetsko tržište

Tako je cijena benzina u januaru prošle godine iznosila 1,98 KM, a u januaru ove 2,19 feninga. Cijena dizela bila je 1,97 KM, dok se januara ove u prosjeku kretala oko 2,25 KM.

Razlog za povećanje cijena, kako nam je rekao ministar Zlatan Vujanović, leži u činjenici da je naša država ovisna o uvozu naftnih derivata i rast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu najčešće automatski utjEče i na porast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu.

– Proteklu godinu karakteriziralo je snažna fluktacija cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a što je u konačnici utjecalo i na rafinerijske cijene naftnih derivata – kazao nam je ministar Vujanović.

Prema njegovim riječima, na visinu cijene naftnih derivata u BiH utječu i drugi faktori u vezi s kursom dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normativa u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata.

– Bitno je naglasiti da su se cijene na benzinskim pumpama u proteklom periodu uvijek kretale u određenom rasponu. Cijena je, dakako, jedan od kriterija vrednovanja koji se najčešće apostrofira pri kupovini i u direktnoj je vezi s razinom životnog standarda – kazao je Vujanović.

No, gledajući cijene naftnih derivata, gorivo je bilo najskuplje u oktobru prošle godine. Prosječna cijena benzina iznosila je 2,37 KM, a dizela 2,40 KM. Ali, nakon toga uslijedio je blagi pad.

Zavisi od pumpi

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je u februaru prošle godine cijena benzina u prosjeku bila slična današnjoj.

Tačnije, cijena benzina kretala se do 2,15 KM. Danas je prosječna cijena od 2,18 do 2,26 KM zavisno od benzinskih pumpi. Na nekima je cijena benzina 2,11 KM, a na pojedinim i do 2,31 KM.

 Aplikacija o promjenama cijena goriva

U Federalnom ministarstvu trgovine, kako nam je kazao Vujanović, okončan je projekt elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži koji će stupiti na snagu početkom maja.

Riječ je o tome da će svi potrošači putem aplikacije moći besplatno imati uvid u važeće cijene na zadanom lokalitetu.

Značaj ove aplikacije je u tome što brzo i jednostavno pronalazi benzinsku pumpu s najnižom cijenom i daje uvid u važeće cijene svih raspoloživih vrsta naftnih derivata, kao i druge relevantne podatke o benzinskoj pumpi – kaže Vujanović.

Šta kažu predviđanja stručnjaka

Prema prognozama OPEC-a, očekuje se da će prosječna cijena nafte u 2019. godini iznositi oko 70 dolara po barelu, a svjetska agencija za praćenje cijena “Argus” predviđa da će cijena “brenta” u prvom kvartalu biti oko 65 dolara po barelu, da će porasti na 68 dolara u drugom kvartalu i da će u trećem kvartalu dostići 70 dolara.

Cijena će u četvrtom kvartalu 2019. godine premašiti 80 dolara za barel. Prema “Argusovoj” projekciji, prosječna cijena “brenta” bit će ispod 70 dolara u čitavoj 2019. godini.

Izvor: avaz.ba

Related posts