GORDANA TADIĆ I TUŽILAŠTVO ODLUČILI DA POHAPSE SVE BRANIOCE BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GENERALA RAMIZA DREKOVIĆA

Hoće li iko stati više u kraj ovoj samovolji Tadićke (HDZ kadar) i njenih poltrona u Tužilaštvu BiH prije nego što pohapsi sve Bošnjake

U optužnici se navodi da je Dreković za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.Konkretno, u proljeće 1995. godine navodno je izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Tužilaštvo će svoje navode dokazivati pozivanjem blizu 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor:saznajemo.net

Related posts