Mektić o smještaju migranta u USK: Neću pregovarati sa kćerkom Fikreta Abdića,velike opstrukcije lokalne vlasti u V.Kladuši

Operativni štab za pitanje migracija u BiH danas je zasjedao u Sarajevu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obratio se novinarima nakon sastanka i govorio o trenutnim smještajnim kapacitetima.

– Trenutno se vrši adaptacija bivše kasarne Ušivak i u taj objekat migranti bi mogli useliti za 15 dana, istakao je ministar navodeći da je u toku adaptacija i Đačkog doma u Bihaću.

– Tu se radi postavljanje stolarije, a poslije će se raditi unutrašnjost. U Sedri je trenutno 213 migranata, a radi se o porodicama sa djecom i maloljetnicama bez pratnje, rekao je Mektić.

Dodao je da najviše problema ima sa osposobljavanjem Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

– Federalna Vlada je dodijelila taj objekat, ali imamo velike opstrukcije lokalne vlasti. Ne žele nam priključiti vodu u taj objekat iako ćemo ispuniti sve uslove za priključak. Upućuju me čak i da pregovaram sa ljudima iz sjene, za koje kažu da vladaju tim prostorom. Radi se o kćerki Fikreta Abdića, ali ja neću pregovarati niskim sa strast, samo sa institucijama, pojasnio je ministar.

Prema njegovim riječima, broj migranata u našoj zemlji se smanjuje kao i pritisak na USK.

oslobodjenje.ba

Related posts