Godišnje u BiH od raka dojke oboli 1.300 osoba

Bosna i Hercegovina ne posjeduje nacionalni registar za rak, ali se smatra da se godišnje dijagnosticira oko 1.300 novooboljelih od raka dojke, a oko 500 žena svake godine izgubi bitku za život, rečeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom oktobra koji se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke.

Institut je, tim povodom, pripremio kampanju distribucije privjesaka sa porukom, ovogodišnjim motom “Nemoj da zakasniš”, koji se distribuiraju na raznim lokacijama u Zenici.

Motom se želi poslati poruka svim zdravim ženama da se informiraju, te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda.

Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze, jer se prekasno počne liječenje, kada se rak već proširio, rečeno je iz Instituta.

Više od 90 posto žena s rakom dojke može biti izliječeno ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile, te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene.

Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene, navode uz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Faktori koji su u vezi s povećanim rizikom za nastanak raka dojke, a ne mogu se mijenjati su: spol, dob (rizik raste s godinama starosti), genetski faktori, porodična anamneza, lična anamneza, prva menstruacija prije 12-te godine života, kasna menopauza, izloženost radioaktivnom zračenju.

Samopregled dojki je postupak kojim žena samostalno, detaljno pregleda svoje grudi, pazuh, područje ispod i iznad ključne kosti te donji dio vrata.

Najbolji period za pregled je sedmica ili dvije nakon početka menstruacijskog ciklusa, ili proizvoljno određen dan najmanje jednom mjesečno za žene koje nemaju menstruacijski ciklus ili im on nije redovan. Sa samopregledom dojki treba početi već nakon 20-25 godine života.

Naglašavaju da samopregled nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili ultrazvuk dojki nego samo kvalitetna nadopuna.

Related posts