GO SDA Cazin: Zbog čega Grad Cazin ne objavljuje izvještaj o utrošku 100.000 KM Vlade USK

Povjereništvo Gradskog odbora SDA Cazin obratilo se saopćenjem za javnost. Saopćenje koje su u izmijenjenoj formi objavili i na Facebook stranici, prenosimo u cjelosti.

“Brojni građani Cazina izrazili su zabrinutost netransparentnim postupanjem Grada Cazina po pitanju utroška sredstava od Vlade Kantona USK kada je tokom 2020. godine  uplaćeno 100.000 KM za osposobljavanje kapaciteta karantena. 

Na početku pandemije koronavirusa Vlada Unsko-sanskog kantona uplatila je na račun Grada Cazina 100.000 KM za osposobljavanje kapaciteta karantena smještenih nekoliko dana u cazinskoj Gimnaziji i Medresi.

Do danas su ostale nerazjašnjene dileme:

-Zašto pored 120.000 KM dodijeljenih Domu zdravlja Cazin za suzbijanje posljedica pandemije, Vlada USK uplaćuje dodatnih 100.000 KM direktno u budžet Grada Cazina?

-Zašto je Vlada USK za karantene predložila lokacije isključivo u Cazinu?

-Zašto kantonalna Vlada uplaćuje Cazinu novac za finansiranje karantena s obzirom da član 46. Zakona o zaštiti stanovništva Federacije BiH od zaraznih bolesti jasno kaže da teret finansiranja karantena pada na budžet Federacije?

Vlada Unsko-sanskog kantona je upoznata s tim zakonskim odredbama, jer je na jučerašnjoj sjednici Vlade data prethodna saglasnost ministrici Nermini Ćemalović za potpisivanje ugovora sa Vladom Federacije koji predviđa refundiranje utrošenih sredstava za finansiranje karantena.

Znakovito je da je Grad Cazin 13 dana prije usvajanja gore navedene Odluke na Vladi USK, bez provođenja procedura javnih nabavki zaključio ugovor vrijedan 48.469,00 KM sa firmom “D.O.O VOĆE DURIĆ” Cazin, koja je u vlasništvu Irfana Durića, federalnog zastupnika iz ASDA i člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, hapšenog u prošlogodišnjoj akciji “VAR”. Ugovor je predvidio nabavku paketa sa prehrambenim artiklima za građane koji usljed pandemije koronavirusa sebi ne mogu osigurati minimum egzistencije.

Pozivamo Vladu Unsko-sanskog kantona da javno objavi izvještaj o utrošku 100.000 KM uplaćenih Gradu Cazinu prije devet mjeseci i time otkloni opravdane sumnje da se radilo o osmišljenom projektu izvlačenja budžetskog novca iz Kantona koji je nenamjenski potrošen i iskorišten u predizborne svrhe”, navodi se u saopštenju Povjereništva GO SDA Cazin.

Related posts