FZ MIO/PIO / Ove godine moguće i vanredno povećanje minimalnih penzija

Prošle godine deficit Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) smanjen je za više od 100 miliona KM, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FZ MIO/PIO.

Kako je rečeno, iako je u pravilu prvi kvartal uvijek finansijski najlošiji, i ove godine su imali vrlo dobre rezultate, te su ostvarili višak u odnosu na potrebe od skoro 20 miliona KM.

“Očekujemo da će se deficit do kraja godine još više smanjiti, što bi trebalo dovesti i do toga da se znatno manje koriste kreditna sredstva za isplatu penzija”, kazali su iz Fonda za Radiosarajevo.ba.

Na naš upit da li će ovi pozitivni pokazatelji dovesti i do eventualnog povećanja penzija u ovoj godini, posebno onih minimalnih, koje trenutno iznose 337,6 KM za Radiosarajevo.ba je rečeno da je još uvijek rano davati takva obećanja, ali da postoji mogućnost da bi moglo doći do povećanja penzija.

“Još uvijek je rano govoriti o povećanjima ali vjerujemo da bi moglo doći i do vanrednog povećanja penzija. Odluku o vanrednom povećanju minimalnih penzija, kako to Zakon nalaže, treba donijeti Vlada, a Vlada će se u tome voditi finansijskim stanjem u Zavodu”, istakli su.

Kako kažu, Zakon propisuje usklađivanje penzija koje se desilo u mjesecu aprilu, kojim su obuhvaćeni svi korisnici izuzev onih s maksimalnom penzijom od 2174 KM.

“Osim 3,5 posto većih penzija za april, penzioneri su dobili razliku između isplaćene i uvećane penzije za mart”, dodali su iz Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Iz Fonda podsjećaju da iako će dva povećanja penzija u ovoj godini koštati Zavod dodatnih 80 miliona KM, neće biti problema s isplatom penzija.

“Likvidnost FZ MIO/PIO je dobra, a sredstva za povećanje penzija smo planirali našim finansijskim planom koji se uredno realizira”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz FZ MIO/PIO.

Related posts