FSB planira proširiti mogućnosti praćenja ruskih internetskih korisnika

Potencijalni novi pristup FSB-a bazama podataka privatnih kompanija mogao bi utjecati na informacijsku sigurnost u drugim zemljama

FSB, Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije je sigurnosna služba Ruske Federacije i nasljednica sovjetske tajne službe KGB, namjerava proširiti vlastite mogućnosti praćenja ruskih internetskih korisnika, kao i maskiranja svojih operacija, navodi u svom izvještaju Institut za proučavanje rata (ISW).

U izvještaju se navodi da će FSB vjerovatno podržati amandmane na prijedlog zakona ruske Državne dume kojim bi se proširili njegovi alati digitalnog autoritarizma za praćenje ruskih internetskih korisnika, bankarskih i telekomunikacijskih kompanija. Stručnjaci ISW-a rezimiraju: napori FSB-a da stekne kontrolu nad bazama podataka velikih kompanija vjerovatno su dio pokušaja jačanja mjera nadzora stanovništva Ruske Federacije i okupirane Ukrajine. Osim toga, napominje: FSB također namjerava iskoristiti potencijalni novi pristup bazama podataka kako bi lakše maskirao svoje operacije.

Potencijalni novi pristup FSB-a bazama podataka privatnih kompanija mogao bi utjecati na informacijsku sigurnost u drugim zemljama koje koriste usluge.

Stručnjaci podsjećaju da je u Kremlj pokušao prisiliti Yandex da FSB-u dostavi podatke međunarodnih korisnika. Analitičari su također primijetili da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno potpisao dekret da će 130.000 vojnika biti unovačeno u rusku vojsku od do decembra 2023., u poređenju sa 147.000 vojnika regrutovanih tokom proljetne regrutacije.

Što se tiče operacija na frontu, u pregledu se navodi da je ukrajinska vojska 29. septembra nastavila kontraofanzivne operacije na zapadu regije Zaporožja i u području Bahmuta. Ruski izvori tvrde da su 28. i 29. septembra ukrajinske snage napale sjeverno od Robotina (10 km južno od Orichova), kao i kod Verbovoja (18 km jugoistočno od Orichova) i Novoprokopivke (13 km južno od Orichova). Ruski “militanti” tvrdili su 29. septembra da su ukrajinske snage neuspješno pokušale napredovati istočno od željezničke pruge južno od Bahmuta u području Klishčivka (7 km jugozapadno od Bahmuta) i Kurdiumivka (13 km jugozapadno od Bahmuta), a također su izvijestili o teškim borbama na liniji Klišivka-Andrivka-Kurdiumivka.

Izvor: Avaz.ba

Related posts