FIFA predstavila novo takmičenje: Svjetsko klupsko prvenstvo s 24 ekipe

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) predstavila je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. godine trebao zamijeniti Kup konfederacija.

Svjetska klupska prvenstva su se od 2000. održavala u decembru svake godine, a na njima su sudjelovali kontinentalni prvaci i predstavnik zemlje domaćina. No, neatraktivan termin za posljedicu je imao i slabe finansijske prihode pa su u FIFA-i odlučili promijeniti format.

Tako bi se od 2021. godine klupska SP održavala svake četiri godine, trajala bi 18 dana, a na njima bi sudjelovale 24 ekipe. Redizajnirano klupsko SP održavalo bi se tokom juna u godinama koje prethode svjetskim prvenstvima kako se njegov termin ne bi preklapao s nacionalnim prvenstvima, posebno onima u Evropi.

Uvođenje novog, proširenog klupskog SP-a ujedno bi značilo i ukidanje Kupa konfederacija koji je svoje posljednje izdanje doživio lani u Rusiji.

Iz FIFA-e su također najavili i uvođenje svoje Lige nacija po uzoru na takmičenja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF. Kao i u UEFA-inoj Ligi nacija, koja će krenuti ove jeseni, reprezentacije iz svakog kontinentalnog saveza bit će podijeljene u jakosne grupe od po četiri reprezentacije koje će igrati međusobno dvokružnim sistemom (barem šest utakmica) nakon kojih će najslabije ekipe padati u niži, a najbolje se uspinjati u viši rang takmičenja.

Najbolje ekipe sa svakog kontinenta učestvovat će na završnom turniru na kojemu će se boriti za naslov ukupnog pobjednika.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u septembru, oktobru i decembru.

Kako bi finansirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u periodu od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

Related posts