FIFA otima Kataru organizaciju SP-a 2022?

Čelnici FIFA-e početkom decembra 2010. godine u Zurichu obznanili su odluku kako je Kataru pripalo domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

U pozadini se naveliko špekulisalo kako je dodjela organizacije protekla u znaku korupcije, a teorije zavjere godinama su bujale. Ipak, tužiteljstva nikada nisu dokazima argumentirala kako je Katarski nogometni savez podmitio čelnike FIFA-e.

Međutim, njemački mediji ovih dana raspisali su se kako je izgledno da se Mundijal ipak ne održi u državi Srednjeg istoka smještenoj na Аrapskom poluotoku. Naklapanja je potvrdio i ministar sporta Saudijske Arabije Turki Al-Asheikh.

Prema njegovim riječima, pojedina tijela Svjetske nogometne organizacije iznova istražuju proceduru dodjeljivanja domaćinstva jer su procurile svježe informacije koje upućuju na podmićivanje pojednih dužnosnika. Konačna odluka oko domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine bit će poznata tokom predstojećih ljetnih mjeseci.

Sjedinjene Američke Države i Engleska potiho se spominju kao zainteresirani kandidati za organizaciju 22. izdanja Mundijala koje se u Kataru planira održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Related posts