Februarska ofanziva ‘94: Krajina obilježava slom jednog od najvećih neprijateljskih napada na Bihaćki okrug

Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a otpočela je 6. februara 1994. godine s ciljem zauzimanja Hasinog vrha i Spahića glavice, te HE u Kostelima.

Ukratko o Februarskoj ofanzivi ‘94

Ofanziva srpskih snaga započela je u zoni odgovornosti 501. i 503. brdske brigade te 504. lake brigade 5. korpusa Armije R BIH.

Osnovni ciljevi ofanzive sa širokog zahvata fronta od Lohovskih brda do Jezera bili su: protjerivanje snaga 5. korpusa Armije R BIH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” te presijecanje komunikacije Bihać-Cazin.

Teške borbe vođene su svakodnevno uz velike gubitke u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima na obje strane. Jedinice 5. korpusa pružile su herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva neprijatelja.

Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu živote su položila 102 pripadnika 5. korpusa Armije R BIH te sačuvali ovo mjesto i poslali jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Neka je vječni rahmet i hvala svim pripadnicima 5. korpusa koji su položili svoj život za odbranu Hasinog vrha i naše zemlje.

Obilježavanje značajnog datuma u Krajini

Krajina ovih dana obilježava slom takozvane Februarske ofanzive ‘94.

U srijedu, 8. februara 2017. godine u džematima Brekovica i Bajrići organiziran je program, sjećanje na poginule borce. Preživjeli borci, starješine i građani mjesne zajednice Brekovica, prisjetili su se tih dana teške borbe protiv agresora i svih poginulih pripadnika Petog korpusa koji su odbranili ove prostore.

Danas, 11. februara, u organizaciji Udruženja branilaca “Hasin vrh” i ove godine održat će se tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug.

Manifestacija počinje u 11:00 sati u rejonu Nuglava – Spahići

Cazin.net

Related posts