FBiH: Za 30 dana umrle 23 bebe

Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 78 dojenčadi, a samo u junu njih 23, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

“Dnevni avaz” prenosi da je u junu i osam beba rođeno mrtvo, što dovodi do alarmantnog podatka da je u FBiH za 30 dana umrlo 31 dijete.

Ovaj list piše da je samo u Tuzlanskom kantonu u junu umrlo 10 beba, uglavnom od srčanih anomalija, jer u BiH nema nijednog dječijeg kardiohirurga koji bi ih operisao odmah nakon ustanovljene anomalije.

“U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječiji kardiohirurg, niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uslovi za njihov rad”, prenosi Srna.

List navodi i da je jedini dječiji kardiohirurg u BiH, koji je u Kliničkom centru u Sarajevu radio operacije kod djece uz mentorstvo doktora iz inostranstva, napustio BiH i sada radi u Norveškoj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da BiH spada u zemlje sa veoma niskom stopom smrtnosti dojenčadi i ističu da se apsolutni broj umrle djece ne može komaprirati jer se on vezuje za broj živorođene djece i da on varira iz godine u godinu.

Related posts