Evo šta u Našoj stranci, SDP-u i GS-u misle o Komšićevom prijedlogu o ujedinjenju

Naredne sedmice SDP i Naša stranka zauzeće stav o održavanju Kongresa ujedinjenja. Na adrese stranaka ljevice danas je stiglo pismo Demokratske fronte sa konkretnim prijedlogom ujedinjenja, odnosno formiranjem nove stranke na paritetnim osnovama i novim ključnim ljudima.

 

U prijedlogu koji je upućen SDP-u, Našoj Stranci i Građanskom savezu navedeno je sedam tačaka, uz ostalo da svi dosadašnji predsjednici političkih subjekata koji pristupe Kongresu ujedinjenja, ne mogu biti kandidati za poziciju predsjednika novoformiranog političkog subjekta.

 

U duhu međusobnog povjerenja, a radi demokratičnosti postupka, svaki politički subjekat može kandidovati najmanje po dva kandidata/kandidatkinje za tu poziciju.

 

Također svi politički subjekti imaće jednak broj predstavnika, odnosno članova rukovodstva na principu pariteta u svim centralnim organima od Glavnog i Nadzornog odbora, Predsjedništva, Sekretarijata… Biće dogovoreno ime, logo, grb i zastava na temelju socijaldemokratske ideje i tradicije.

 

“Dakle mi smo u potpunosti spremni da pristupimo Kongersu ujedinjenja, ali vidjećemo, ovo je svojevrsni test da li su drugi politički subjekti doista spremni na takav potez, ili je riječ o manipulisanju idejom ujedinjenja. I mi očekujemo na ravnopravnoj osnovi da će do ujedinjenja doći”, rekao je za N1 Zlatan Begić iz Demokratske fronte.

 

U SDP u i Našoj stranci o Kongersu za sada oprezno. Neočekivan potez Demokratske fronte glavni organi navednih stranaka tek trebaju raspraviti, posebno navode o paritetu, imenima, no uslovljavanja ne smije biti. Sam Kongres u SDP-u nisu željeli komentirati, a o tome koliko je realno ujedinjenje ponovili su ranije stav.

 

“Najviše bi voljeli da se to sve objedini u okviru jednog političkog subjekta, onog koji je naravno najveći, ali bez ikakvog ličnog uslovljavanja, sa ličnim karijerama. Ako ne može to, mi smo raspoloženi za zajedničke liste, zajedničku kampanju i mislim da će jedan takav vid saradnje postojati”, izjavio je Saša Magazinović iz SDP-a.

 

“Moje osobno mišljenje je da je to prilično kompleksno, i nije previše realno, ali Bože moj ako postoje dobri motivi zašto ne. Ovo je veliki skok od zajedničkog kandidata do zajedničke stranke, u relativno kratkom roku. Postoji opravdana bojazan da će oni koji su predložili ovu inicijativu ponovno odustati od nje, kao što su odustali od ideje zajedničkog kandidata za Predsjedništvo”, odgovara i Damir Marjanović iz Naše stranke.

 

Raniji dogovor stranaka lijeve opcije da će izaći sa zajedničkim kandidatom, prva je prekršila DemokratSka fronta koja je istaknula Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dok je u međuvremenu iz SDP najavljujen i Denis Bećirović kao izgledni kandat na poziciju člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

 

Jedinstvene podrške za ova imena nema, pa ni u Građanskom savezu koji je dao bezrezervnu podršku Kongresu ujedinjenja.

 

“Sami kandidati u ovom trenutku nisu bitni, samo da se ujedinimo i da krenemo naprijed, lako ćemo se mi dogovoriti samo da se ujedinimo i krenemo naprijed”, smatra Nihad Čolpa, predsjednik GS-a.

 

U Demokratskoj fronti odgovaraju:

 

“Mi smo sada u drugoj priči, koja se tiče ujedinjenja u jedan politički subjekt. Ako ona bude dovršena kako treba, onda ćemo mi na organima tog novog jedinstvenog političkog subjekta donositi odluke u skladu sa statutom koji takođe treba biti usvojen”, rekao je Zlatan Begić.

 

Kongres ujedinjenja zakazan je za 9. maj, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom.

Izvor: Evo šta u Našoj stranci, SDP-u i GS-u misle o Komšićevom prijedlogu o ujedinjenju | DEPO Portal

Related posts