EU uvela nove sankcije Moskvi

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je potreban daljnji pritisak, a prijedlozi uključuju zabranu uvoza ugljena iz Rusije u vrijednosti od četiri milijarde eura godišnje i potpunu zabranu transakcija na četiri ključne ruske banke, uključujući drugu po veličini u zemlji, VTB.

– Danas predlažemo da napravimo korak dalje kada su sankcije u pitanju. Proširit ćemo sankcije kako bi još više izvršili pritisak na rusku ekonomiju – rekla je, javlja Reuters.

EU će također zabraniti ruskim plovilima pristup lukama EU, iako će postojati izuzeća za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energiju.

EU će također zabraniti ruske i bjeloruske prijevoznike u cestovnom prometu i zabraniti prodaju Rusiji kvantnih računala, naprednih poluvodiča, osjetljivih strojeva i transportne opreme u vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Von der Leyen je rekla da će blok od 27 zemalja također zaustaviti uvoz ruskog drveta i cementa, kao i morskih plodova i pića u ukupnoj vrijednosti od oko 6 milijardi dolara godišnje.

Njime će se isključiti ruske kompanije iz tendera za javnu nabavu u zemljama EU i dodati još pojedinaca na popis ljudi čija će imovina u EU biti zamrznuta i kojima neće biti dopušten ulazak u EU.


Izvor: Vijesti.ba / Fena

Related posts