EU i Vlada Njemačke dodijelili milion eura za razvojne projekte u BiH

U okviru EU ProLocal programa, u Banjaluci je održana ceremonija dodjele milion eura bespovratnih sredstava za 13 razvojnih projekata. Novi grantovi predstavljaju nastavak podrške Evropske unije i Vlade Njemačke koja je započela dodjelom 3 miliona eura za 83 mala i srednja preduzeća u maju 2017. godine.

Razvojni projekti su rezultat saradnje izmedju partnerstava na lokalnom nivou, a fokusiraju se na četiri najdinamičnija sektora u BiH: drvo- i metaloobrada, agrobiznis i turizam.

Dosljedno provođenje reformi

“Kroz podršku lokalnim zajednicama, poboljšavaju se i uslovi za život građana, i to je način na koji EU i Vlada Njemačke žele dodatno doprinijeti približavanju BiH Evropskoj uniji”, rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH u svom obraćanju, i dodao da je za napredak na ovom putu potrebno i dosljedno provođenje reformi od strane vlasti na svim nivoima.

Projekti će doprinijeti razvoju vještina u sektoru drvo- i metaloobrade; omogućiti savjetovanje i mentorstvo za poduzetnike, kao i finansijske poticaje za realizaciju poslovnih ideja. U agrobiznisu se očekuje rast prodaje i smanjenja troškova izvoza akreditacijom laboratorijskih metoda i rast prinosa uspostavom pilot voćnjaka i obuke. Sredstva će se uložiti i u promociju investicijskih potencijala i širenje turističke ponude u Hercegovini.

Ovaj program podrške omogućava razvoj lokalnih komparativnih prednosti prema riječima zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičevića. Prema riječima Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva RS, ovaj program podrske je već polučio dobre rezultate, a daljnji napredak u lokalnom ekonomskom razvoju očekuju se i u narednoj godini.

Jozo Bejić, sekretar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBIH je istakao da dodijeljena sredstva predstavljaju veliki doprinos poboljšanju ambijenta za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Jedan od projekata podržan ovim bespovratnim sredstvima je i INOVAR, koji će prema riječima Slaviše Jelisića, direktora LIR Evolucija, nabavkom moderne opreme za autogeno varenje inovirati praktičnu nastavu i doprinijeti sticanju znanja i vještina korisnih na tržištu rada.

Razvoj lokalnih zajednica

EU ProLocal, koji sufinansira EU i Vlada Njemačke u iznosu od €9 odnosno €4 miliona, provodi se u sljedećim opštinama: Brčko, Derventa, Gračanica, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje, Prnjavor, Prijedor, Zenica, Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Teslić, Tešanj, Žepče, Konjic, Jablanica i Prozor-Rama. Projekat provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

EU ProLocal jedna je od tri komponente €19 miliona vrijednog EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji podržava mala i srednja preduzeća, lokalni ekomomski razvoj, nevladine organizacije i društveni razvoj u BiH.

Related posts