EU i NATO prioriteti vanjske politike BiH

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjedavajući Doma Šefik Džaferović i njegova zamjenica Borjana Krišto razgovarali su danas sa delegacijom Vlade Republike Hrvatske koji borave u radnoj posjeti našoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom razgovora istaknuto je zadovoljstvo zbog vrlo dobrih odnosa između dvije zemlje i intenziviranja kontakata zahvaljujući kojima se u dijalogu otklanjaju otvorena pitanja.

Džaferović i Krišto naročito su se zahvalili gostima na podršci koju Hrvatska pruža na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO paktu.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku u BiH, Džaferović je naglasio da se čine napori kako bi se zemlja reintegrirala i kako bi se takva priključila EU i NATO, što su prioritetni ciljevi bh. vanjske politike. U tom smislu, po njegovim riječima, moguće su sve reforme koje su na tom tragu i činit će se maksimalni napori da se pronađu odgovarajuća rješenja.

Krišto je istakla da je funkcioniranje zakonodavne vlasti na državnom nivou složeno zbog ranog početka izborne kampanje za opće izbore uslijed čega je otežano bavljenje bitnim socioekonomskim reformama i pravljenje iskoraka koje građani očekuju od aktuelne vlasti.

 

Andrej Plenković, premijer Hrvatske izrazio je zadovoljstvo zbog vrlo uspješne zajedničke sjednice sa Vijećem ministara BiH tokom koje su dvije prijateljske zemlje razgovarale o otvorenim pitanjima.

Tom prilikom podržao je stav članova Kolegija Predstavničkog doma da put do rješenja i ostvareni dogovori trebaju biti do kraja transparentni što je uvjet da građani dvije zemlje prepoznaju kvalitet suradnje i da odnosi dvije države u budućnosti budu još bolji.

Related posts