Esencijalna lista je kao osinje gnijezdo

Već duže vrijeme u Unsko-sanskom kantonu čeka se da Vlada usvoji esencijalnu listu lijekova, a koju su pripremili ministar zdravstva Hazim Kapić i komisija u kojoj sjede ljekari, predstavnici ZZO i Ministarstva. Esencijalna lista lijekova, koja je procijenjena na 20 miliona maraka, predmet je velikog interesovanja proizvođača lijekova. Inače, USK je primoran da uskladi svoju listu sa federalnom, što podrazumijeva njeno proširenje.

Iste mogućnosti

Farmaceutski lobiji pokušavaju doći do što bolje pozicije da na legalan način i putem tendera dobiju posao. Ipak, zbog situacije u Krajini, nastala je sumnja u korumpiranost procesa. Povod je bila činjenica da je lista prije usvajanja vraćena zbog navodnog nedostatka dvije stranice ili u stručnom obrazloženju zbog “tehničke greške”.

Uslijedio je dolazak ambasadora Makedonije Aleksandra Krstevskog i predsjednika Udruženja stranih proizvođača lijekova Nedžada Keče, koji su direktno ministra pitali zbog čeka je obustavljeno tržišno otvaranje za lijekove.

– Želimo da vidimo šta se dešava sa esencijalnom listom. Ona je i ranije bila, praktično, monopolski zaštićena. Vlada USK-a je 2. novembra jednoglasno usvojila prijedlog nove esencijalne liste, ali se i dalje čeka potpis premijera da bi ona bila objavljena. Mi smo ovdje da damo podršku ministru zdravstva da istraje na zakonitosti i legalnosti esencijalne liste, te tako poveća dostupnost lijekova ljekarima i pacijentima. I prošli ministar je smijenjen zbog esencijalne liste, jer je dirnuo u osinje gnijezdo kriminala i korupcije, u takvu zaštićenu esencijalnu listu nauštrb Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o konkurenciji na tržištu, kazao nam je Kečo.

Dr. Amir Murić iz DF-a, inače jedan od bivših ministara zdravstva USK-a, usprotivio se javno proširenju esencijalne liste, što su lokalni mediji prenijeli kao sukob unutar Fronte, pa čak i različitih lobija.

– Šta se iza toga krije, veze nemam. Postoje metodologija i smjernice da od ukupnog budžeta ZZO ide 13 ili 14 posto za esencijalnu listu. Proračun od 20 miliona po mom mišljenju je previše i ja samo to tvrdim. Moje izjave su izvučene iz konteksta, sa ministrom se poznajem 20 godina, nemam ništa protiv njega niti on protiv mene, kazao nam je Murić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a Almin Handanagić također tvrdi da ništa nije sporno, osim novca kojim bi se lista finansirala.

– Imamo dva člana u komisiji koji prate proces u stručnom nadzoru, ali komisija mora imati autonomnost. Ja se ne slažem s tim da je lista ranije bila monopolistička, jer je na njoj bilo proizvođača svih kategorija, i stranih i domaćih, istakao je Handanagić.

Ministar Kapić je ustvrdio da domaći proizvođači lijekova, praktično, ne postoje.

– Otkako je Vlada Federacije prodala većinski dio njihovih dionica, svi oni su strane kompanije. Zakon o lijekovima nas obavezuje da esencijalna lista kantona mora biti usklađena sa federalnom. USK je odavno nije usklađivao, a to je naša zakonska obaveza. S obzirom na to da su se kod nas forsirale, uslovno rečeno, domaće kompanije, mi sada moramo svima obezbijediti iste mogućnosti. Nemamo pravo favorizirati niti zakidati bilo kojeg proizvođača, poručio je ministar.

Za Kapića čak i bivši ministar Amir Murić priznaje da je pod pritiscima.

– I ja sam doktor, i svi doktori su pod uticajem farmaceutskih kuća, učešća na kongresima… Toga se treba bojati, upozorava Murić.

Kontrola potrošnje

Direktor Zavoda Handanagić tvrdi da je njegov jedini interes da ne dođe do prekoračenja potrošnje, kao što je bio slučaj tokom prošlogodišnje afere sa zelenim receptima.

– Nama u Zavodu je važno da lista ne bude probijena, dakle kontrola potrošnje, a ko će biti na njoj, to nije naša stvar, kazao nam je Handanagić.

Ipak, esencijalna lista lijekova za Unsko-sanski kanton još nije usvojena u Vladi. Ministar koji je insistirao na zakonitosti procedure i dalje odolijeva pritiscima, ali pomaka zasad nema.

Podsjećamo, Skupština USK-a je izglasala usvajanje kredita od 13 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu, ali zahtjevi iz opozicije da se sazove vanredna sjednica o zdravstvu ostali su bez podrške većine. – piše Oslobodjenje.

Related posts