Esad Bašagić: Zar se moralo čekati 23 godine da borcima damo zdravstvenu zaštitu

Predsjednik Odbora za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Esad Bašagić potvrdio je za Klix.ba da je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica Vlada FBiH uputila ovom domu te da će biti razmatran na sjednici 10. jula.

“Zakon predviđa 15 osnovnih prava, među njima pravo na borački dodatak, ali i javnu objavu registra, čime bi bili ispoštovani svi glavni zahtjevi boraca. Mislim da je pogotovo objava registra ogroman iskorak i ja sam od samog početka podržavao da do toga dođe. Nema časnijeg spiska od spiska ljudi koji su branili našu zemlju. Ako neko ne želi objavu registra, onda očigledno želi nešto sakriti. Pravi borci nemaju od čega da strepe”, kazao je Bašagić.

Dodao je da će vrijeme pokazati hoće li uslijediti revizija.

“Ja apsolutno ne sumnjam da svi lažni borci imaju obilnu dokumentaciju da dokažu svoje ratne ‘zasluge’. Zato je bitno da pristup ovim podacima dobiju i njihovi navodni saborci pa da možemo verifikovati svačiju ratnu prošlost”, naveo je Bašagić.

Nova vrsta socijalnog primanja

Kada je riječ o osnovnim pravima, ističe da mu je žao što se 23 godine moralo čekati da se pripadnicima boračke populacije garantuju osnovna socijalna i zdravstvena zaštita te pomoć njihovim porodicama.

Dodatak je, kaže, nova vrsta socijalnog primanja za one koji ne ostvaruju nikakve prihode.

“Radi se, prema mom mišljenju, o apsolutnom minimumu prava koja mora ostvarivati svaki borac. Bitno je napomenuti da ćemo naredne sedmice razmatrati i Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Ovo je još jedan od zahtjeva boraca. Posljednjih nekoliko mjeseci je pokazalo da danas svako može formirati svoje udruženje, izaći u javnost i predstavljati se kao legitimni predstavnik veterana. Zbog velikog broja udruženja Vlada Federacije je imala veliki problem da nađe sagovornike, jer čim je počela razgovarati s jednom grupom, odmah se pojavljivala neka druga s potpuno različitim zahtjevima. Vrijeme je da se uvede malo reda, prije svega radi boraca, da mogu jasnije artikulisati svoje potrebe i da ih niko ne može zloupotrebljavati, a kao što znate tokom martovskih blokada je bilo i takvih pokušaja”, naglasio je Bašagić.

O zamjerkama MMF-a

Upitali smo za komentar na nezadovoljstvo određenih boračkih kategorija koje su najavile proteste te koje su izvršile blokade graničnog prijelaza?

“Možemo sada raspravljati o detaljima. Ja bih svojim borcima dao i više nego što traže, jer znam koliko su dali za ovu državu. No, budžet Federacije BiH ima svoja ograničenja i ministar Bukvarević je morao biti realan. Kada je riječ o visini boračkog dodatka, ne smijemo zaboraviti da je ona određivana prema najnižoj penziji, dakle ovo nije neki fiksni iznos, već ćemo moći da ga povećamo kako budu rasle penzije i kako se zemlja bude ekonomski razvijala. Zakon je, dakle, prilagođen našim trenutnim mogućnostima, no nigdje nije rečeno da do povećanja dodatka neće doći već naredne godine”, kazao je Bašagić.

Prokomentirao je i reakciju MMF-a, kako na navedeno zakonsko rješenje iz FBiH, tako i na povećanja plaća u RS-u.

“Prije svega, ne mogu se uporediti zamjerke koje MMF ima na finansijsku politiku Federacije i RS-a. Ono što radi RS, povećavanje plata, je klašičan predizborni potez. Federacija ispunjava opravdane zahtjeve boraca i to samo u onoj mjeri u kojoj to neće imati negativnog utjecaja na fiskalnu stabilnost entiteta. S druge strane, RS već odavno ne može govoriti o fiskalnoj stabilnosti. Manji entitet živi na kredit i prema procjenama stručnjaka na rubu je bankrota. Dakle, mi od zakona nećemo odustati i uprkos primjedbama MMF-a. Mislim da iznos potreban za njegovu realizaciju nije veliki, pogotovo kad uzmemo ekonomske pokazatelje Federacije. Osim toga, vjerujem da je Vlada Federacije BiH napravila jednu realnu procjenu stanja i da ne bi nikad uputila u proceduru jedno populističko i nepromišljeno rješenje”, zaključio je Bašagić.

Related posts