EP potvrdila: Naplata RTV takse putem računa za električnu energiju

Elektroprivreda BiH danas je potvrdila pisanje Klix.ba da će od 1. septembra na računima za električnu energiju biti navedena i RTV taksa u iznosu od 7,50 KM.

“Na osnovu Ugovora, koji su zaključili JP Elektroprivreda BiH i Javni RTV servis, a u skladu sa Zakonom o Javnom servisu radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, iskazivanje i naplata Takse iz Zakona o Javnom servisu (RTV taksa) će se vršiti putem računa za električnu energiju EPBiH”, navode iz Elektroprivrede BiH ističući da su prostor na svojim računima ustupili javnim RTV servisima s ciljem njihovog stabilnog i održivog finansiranja, a i kako bi sugrađanima olakšali plaćanje RTV takse.

“Ovaj model prikupljanja RTV takse je prisutan i u većini zemalja iz našeg okruženja, a trebao bi doprinijeti većem stepenu naplate kako bi Javni servis samostalno servisirao svoje obaveze i konačno postao nezavisan u svakom smislu”, naveli su.

Mjesečna taksa od 7,50 KM ne predstavlja prihod EPBiH. Ovaj iznos se ne odnosi na uslugu već predstavlja taksu (porez) na posjedovanje radio ili TV prijemnika koji je regulisan državnim i entitetskim Zakonima o javnom servisu.

“Spisak obveznika RTV takse EPBiH će preuzimati od Javnog servisa jer, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka kompanija nema ovlaštenja da informacije o svojim kupcima dijeli (ili ih ustupa) sa trećim osobama. Vršit će se mjesečno ažuriranje spiskova, a po osnovu dostavljenih podataka Javnog RTV servisa. Također, evidenciju o ostvarenim uplatama će voditi Javni RTV servisi te u skladu s tim, poduzimati pravne radnje u smislu prinudne naplate RTV takse”, stoji u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Istakli su i da je za sve informacije, reklamacije, uvrštavanje na listu obveznika, ostvarivanje prava na izuzeće, kao i druga pitanja i dodatna pojašnjenja, građanima na usluzi Javni RTV servis, a kontakti su: ilma.milic@rtvfbih.ba i denis.hajdarevic@rtvfbih.ba ili telefoni 033 461 101; 033 455 442 i 033 464 069.

“EPBiH se uključila u ovaj projekat jer želimo da podržimo osnaživanje Javnog RTV servisa. Prema Rezoluciji 1513 Vijeća Evrope, put BiH u Evropsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog Javnog RTV servisa te smo stoga, kao društveno odgovorna kompanija, spremni pomoći i biti posrednik u naplati RTV takse što je i zakonska obaveza svih građana BiH”, poručili su iz EPBiH.

Related posts