Džamija u Srebrenici bila mala da primi sve vjernike na Bajram-namazu

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica tradicionalno je održana u Bijeloj džamiji koja je bila mala da primi sve vjernike na Bajram–namazu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored Bijele džamije Bajram–namaz je klanjan na još deset mjesta na području općine Srebrenica: Luka, Krušev Dol, Potočari, Sućeska, Osat, Osmače, Slapovići, Liješće, Daljegošta i Dobrak.

Srebrenčani kažu da s radošću dočekuju Bajrame „u svom, na svom“, a glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da su Bajrami najljepši u Srebrenici.

“Bajram je radost i prilika da pokažemo naše zajedništvo. Moramo biti zajedno, i jedinstveni. Budite dobri, gradite svoje kuće i porodice. U ovim danima nemoj da zaboravite naše majke koje su ostale bez svojih najmilijih, otvorite im vrata. Svima vama danas u Srebrenici, svim Srebreničanima koji danas zbog posljedica genocida danas žive širom svijeta, našoj braći u našoj Bosni i Hercegovini i dijaspori želim čestitati Bajram tradicionalnom čestitkom Bajram Šerif Mubarek Olsun”, poručio je ef. Peštalić.

Edin Ikanović kaže da je Bajram radost za svakog čovjeka.

“Poslije Bajrama sa mojom porodicom idem obići naše voljene, družiti se, i naravno obaviti dužnost i sve što treba oko kurbana. Lijepi su Bajrami u Srebrenici”, kaže Ikanović.

Bernis Ademović je bajram – namaz klanjao sa sinom Benjaminom.

“Mlađi sin je još mali, ali već od narednog Bajrama ako Bog da i on će biti u džamiji. Lijepo je dočekivati Bajrame na svom, u svom gradu. Naravno, Bajrami u Srebrenici su i teški, jer moji sinovi nisu imali priliku da upoznaju i zapamte djeda, mog oca. Taj dio radosti će im uvijek faliti. Mi smo sretni, naši Bajrami su lijepi”, kaže Ademović.

Medžlis islamske zajednice Srebrenica u saradnji sa Rijasetom islamske zajednice u BiH i ove godine je na području Srebrenice proveo akciju otkupa kurbana od povratnika koji se bave stočarstvom.

“Ove godine otkupili smo oko 800 kurbana od naših povratnika. U akciju je uključeno 77 porodica koje se bave stočarstvom. Mi dio otkupljenih kurbana doniramo organizacijama kao EMMAUS koja ima internat za djecu u Potočarima. Ostali dio podijelimo našem stanovništvu na području opštine Srebrenica” kaže predsjednik Medžlisa IZ Srebrenica Faruk Hasanović.

Bajram–namaz u Bratuncu je klanjan pod musalom u memorijalnom šehitluku Veljaci. Pored klanjanja na otvorenom pod musalom bajram–namaz je klanjan na još pet mjesta na području ove opštine i to u Konjević – Polju, Voljavici, Glogovi, Hrnčićima i Pobuđu.

Related posts