Džaferović: Turska obećala pomoć BIH u nabavci vakcine protiv COVID -19

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o brojnim temama koje su od značaja za obje zemlje, a jedna od tema bila je posljedice pandemije koronavirusa.

Predsjednik Erdogan informirao je Džaferovića da će Turska u narednim mjesecima dobiti vakcine protiv koronavirusa, a dio tih vakcina bit će dodijeljen i BiH.

– Turska je do sada pomagala BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa i to će nastaviti raditi. Turska će vrlo brzo dobiti vakcinu, a spremnost za tu pomoć je i danas iskazana te će obuhvatati vakcine – pojasnio je Džaferović.

Kako je Džaferović kazao u razgovoru za Fenu, predsjednika Erdogana prije svega zanimala je politička situacija u Bosni i Hercegovini, a Džaferović mu je prenio detaljno sve elemente aktuelne situacije.

Erdogan je ponovio da Turska podržava stabilnost i mir u BiH, reforme, evropski, kao i NATO put BiH te suverenitet i teritorijalni integritet BiH – dodao je Džaferović.

Razgovarano je i bilateralnim odnosima na političkom, ekonomskom i kulturnom planu. Politički odnosi su izvanredni, ali uvijek postoji prostor da se oni unaprijede. Pandemija koronavirusa je usporila međusobne susrete, no odnosi će se nastaviti razvijati na još višem nivou nego je to do sada bio slučaj – kaže Džaferović.

Poseban aspekt današnjeg razgovora bila je ekonomska saradnja i podrška Republike Turske ekonomiji BiH. Turska i BiH prošle godine zaključile su Ugovor o slobodnoj trgovini, a BiH je dobila režim, kada je u pitanju izvoz bh. roba na tržište Turske, kakav imaju rijetke države na svijetu.

BiH još uvijek nije iskoristila sve mogućnosti Ugovora o slobodnoj trgovini i trebamo vidjeti šta se treba uraditi kako bi se one iskoristile, jer je cilj da se uz pomoć tog ugovora poveća robna razmjena sa sadašnjih između 720 i 730 miliona eura na milijardu eura na godišnjem nivou – pojasnio je Džaferović.

To je cilj, dodao je, za ovu godinu, iako se ne zna koliko će se u tome uspjeti zbog pandemije koronavirusa, ali on bi trebao biti postignut u narednom periodu.

Također, tema razgovara bila je i izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd. Prošle godine zaključen je memorandum s Turskom, a sada je potrebno zaključiti međudržavni ugovor sa svim elementima i što prije otpočeti s izgradnjom autoputa.

Ovih dana vode se neki razgovori na nivou radnih grupa i vjerujem da će se i ta ideja pretvoriti u stvarnost i da će početi da se realizira i u praksi – kazao je Džaferović.

Bilo je razgovora o saradnji i u drugim oblastima poput namjenske industrije, poljoprivrede te daljnjeg ulaganja kapitala Turske u BiH, konkretno da se naprave pogoni fabrika koji turski privrednici imaju u Srbiji, a koji se bave tekstilom.

Kako je zaključio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, današnji susret potvrdio je dobre odnose između Republike Turske i Bosne i Hercegovine te je on dao poticaj da se oni jačaju u budućnosti.

Izvor: Biscani.net/RTVUSK

Related posts