Džaferović ohladio Dodika i Komšića, nema sjednice o pitanju Kosovu ni Ambasadi u Jerusalemu!

Dodik traži premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, a Komšić da BiH prizna Kosovo

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na pomolu je nova trakavica na relaciji Milorad Dodik – Željko Komšić.  

Naime, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, jutros je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, što je jučer i danas više puta ponovio, dok je Komšić, također, zatražio vanrednu sjednicu, ali s prijedlogom da BiH prizna Kosovo.

Sjednica da se razmatra premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem zakazana je za 11 sati, a ona u kojoj Komšić traži priznanje Kosova u 10:45, znači 15 minuta prije one koju zahtijeva Dodik.

Tako se prepucavanje članova Predsjedništva BiH, koje je zaduženo da vodi vanjsku politiku države, ponovo svelo na unutrašnje sukobe i prepucavanja.

Ranije su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Komšić u javnosti ocijenili da je Dodikov prijedlog o premještanju Ambasade Bosne i Hercegovine u državi Izrael iz Tel Aviva u Jerusalem populistički i nerealan. No, Dodik je danas u Mostaru potvrdio ovu informaciju.

Član Predsjedništva BiH Dodik je potvrdio novinarima u Mostaru da je uputio zahtjev da se sjednica održi i zatražio od Džaferovića da sjednicu i zakaže.

– Uputili smo inicijativu. Prema poslovniku, bez obzira na to što Džaferović priča da neće staviti na dnevni red, on mora zakazati sjednicu Predsjedništva BiH. Vjerujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa, šta god bile. Treba razgovarati na sjednici Predsjedništva. I treba o tome da se odlučuje, a ne da budu tabu teme – rekao je Dodik.

No, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je mnogo ranije zahtjev kolegama za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala najaktuelnija pitanja i održala redovna sjednica. On je naime, na ovaj način ohladio danas i Dodika i Komšića i nije stavio na sjednicu nijednu tačku koja se tiče ni Jerusaleme ni Kosova.

IZVOR: Avaz

Related posts