Džaferović odgovorio Brnabić: Povezivanje Kosova i RS je neprihvatljivo, štetno i opasno

“Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije”, kazao je Džaferović.

Zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi, ističe, biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti.

“Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu”, naveo je Džaferović.

Tvrdi da se Bosna i Hercegovina ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova.

“Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština”, poručio je Džaferović.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su “očigledno granice na stolu i sada imamo to da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu”.

Izvor: klix.ba

Related posts