Dvije kriminalne grupe iz Bihaća i Velike Kladuše prokrijumčarile najmanje 100 stranih državljana

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da je ova služba od početka godine spriječila ilegalni ulazak 2.603 migranta, te da su akcijama Granične policije u saradnji sa policijama entiteta i kantona otkrivene još 1.723 osobe neposredno nakon ilegalnog prelaska granice.

Galić je naveo da je Granična policija BiH identificirala više od 30 osoba u dvije organizirane kriminalne grupe, koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku.

– Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentirano je da su prokrijumčarili najmanje 100 stranih državljana – rekao je Galić za “Euroblic”.

Prema Galićevim riječima, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) angažirani su zajedno s pripadnicima Granične policije na kontroli granice, što je donijelo konkretne rezultate u vidu povećanog procenta odvraćenih ilegalnih migranata na području Višegrada prethodnih nekoliko dana.

Galić kaže da prebacivanje graničnih policajaca na krizna područja nije oslabilo kontrolu granice BiH na drugim mjestima, te da su u prva tri mjeseca ove godine ostvareni bolji rezultati rada nego u istom periodu prošle godine u oblasti otkrivanja lažnih dokumenata, krijumčarenja roba i drugih oblika prekograničnog kriminala koji nemaju veze s problemom ilegalnih migracija.

/ srna

Related posts