Dvije godine od smrti heroja odbrane BiH Jovana Divjaka

U Sarajevu je na današnji dan, 8. aprila 2021. godine, preminuo general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. u Beogradu u kojem se školovao na Vojnoj akademiji, Komandno-štabnoj akademiji i Ratnoj školi. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji RBiH.

Tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, u bivšoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 3 maja 1992. godine povikao je kratku rečenicu koju mnogi pamte: “Ne pucaj!”

Nakon završetka rata bio je posvećen obrazovanju djece i mladih kroz Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Čika Jovo, kako su ga od milja zvali, volio je Bosnu i Hercegovinu, i bio je voljen. U svom oproštajnom pismu, napisao je između ostalog: “Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam sam ako se nekad nekoga, nikada s namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu trenutak pre nego sam sklopio oči, pustite je i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace.”

General Jovan Divjak sahranjen je 13. aprila 2021. godine na sarajevskom groblju Bare.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts