Dva Libijca pronađena u kamionu kod prelaza Izačić

Službenici Granične policije BiH 23.10.2017. godine u blizini MGP-a Izačić u ilegalnom prelasku državne granice otkrili su dvojicu državljana Libije.

Ilegalni migranti, koji su iz BiH pokušali ući u Republiku Hrvatsku, predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Danas su i pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili dvojicu ilegalnih migranata prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u teretnom motornom vozilu moldavskih registarskih tablica. Službenici su skinuvši neoštećenu carinsku plombu stavljenu u Rumuniji u kamionu, kojim se prevozilo vino iz Moldavije u BiH, pronašli skrivene državljane Afganistana. Ilegalni migranti, od kojih je jedan maloljetnik, dobrog općeg stanja predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

U ilegalnom prelasku državne granice u prvih devet mjeseci 2017. godine otkrivena su 382 stranca.

U odnosu na isti period 2016., povećan je broj pokušaja i ilegalnih prelazaka državljana zemalja visokog migracijskog rizika koji pokušavaju koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU. Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata državljani su Afganistana (72), Pakistana (65), Turske (40), Sirije (39) i Alžira (38), a otkriveno je i 28 osoba s područja Kosova. Ilegalne migrante najčešće su otkrivali pripadnici jedinica Trebinje, Višegrad, Bijeljina i Izačić.

Related posts