Đukanović: Poseban fokus na Makedoniji, dijalogu Beograd - Priština i BiH

On je ukazao da zemlje zapadnog Balkana definitivno povezuje želja da se osigura bolji kvalitet života ljudima u svim državama.

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas u Briselu da je važno da se sve zemlje zapadnog Balkana suzdrže od poteza koji mogu dovesti u pitanje stabilnost regiona.

Ðukanović je rekao da je na sastanku predsjednika i premijera zemalja zapadnog Balkana bilo riječi o više tema, ali je fokus, kazao je, bio na sagledavanju perspektive i mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog zapadnog Balkana.

Tu smo u poseban fokus stavili pitanje Makedonije, beogradsko-prištinski dijalog i pitanje funkcionalnosti Bosne. Taj razgovor je bio koristan i potencirano je od svih učesnika da je vrlo važno rješavanje tih pitanja jer je to interes svih država. Dok god imamo barem jedan otvoren problem, to ugrožava perspektivu svih. Potvrđena je spremnost svih da damo puni doprinos konstruktivnim ponašanjem, reformama i posvećenošću dostizanju evropskih standarda, a onda da pružimo podršku onima koji su neposredno u problemima – kazao je Đukanović.

Tako dostižemo uvjete za pouzdaniju stabilnost u regionu, ali i za bržu evropsku perspektivu, rekao je Ðukanović, prenio je Radio Antena M.

Ukazao je na to da zemlje zapadnog Balkana definitivno povezuje želja da se osigura bolji kvalitet života ljudima u svim državama.

 To možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit država zapadnog Balkana. Vrlo je važno da se svi suzdržavamo od poteza koji mogu dovesti u pitanje tu najvažniju tekovinu – kazao je Ðukanović.

On je sastanak s Mogerini ocijenio vrlo sadržajnim i korisnim.

– Kraj je godine i bilo je neophodno rezimirati to šta je dostignuto u razvoju i perspektivi zemalja zapadnog Balkana u 2018. i šta su nužni korektivi u politici regiona i Evrope kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je ulazak u EU i nastavak politike ujedinjena Evrope. Razgovor je bio veoma sadržajan. Oba razgovora s Mogerini su bila prilika da od EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine – kazao je Ðukanović, prenose agencije.

Inače, Ðukaović je po dolasku u Brisel imao odvojeni sastanak s Mogerini, koja je čestitala Crnoj Gori na napretku u pregovaračkom procesu s EU.
Autor:Fena

Related posts