Dugovi rastu, ali i cijena vode u Bihaću

Javno preduzeće Vodovod Bihać nedavno je provelo akciju naplaćivanja 500.000 maraka duga za vodu, od čega najveći iznos od 181.000 KM potražuju od Kantonalne bolnice Bihać.

Javnost u Bihaću ih je podržala u tome, smatrajući da sa kantonalnog nivoa vlasti moraju plaćati račune Gradu, kao što i svi građani to čine. Ali, podrška je utihnula kada je objavljena informacija da slijedi poskupljenje vode za sva pravna i fizička lica.

Njemačka računica

Direktora JP Vodovod Bihać Damira Felića smo pitali da li je prijedlog poskupljenja vode napravljen.

– Nismo još to završili, u proceduri je prijedlog našeg konsultanta i sastoji se od tri cjeline. Pod jedan – izgradnja mreže za grad, što je učinjeno, pod dva je tu izgradnja postrojenja prečišćivača u Velhovu, također završeno, i treći dio je organizaciono jačanje Vodovoda. Da bismo mogli preuzeti upravljanje i održavanje, jedna od tih mjera pod trećom tačkom je tarifa cijene vode i kanalizacije, potvrdio nam je direktor Felić.

Prijedlog dolazi od konsultanta – njemačke firme Saksen Waser, koja po ugovoru radi za Vodovod u okviru projekta KFW rekonstrukcije mreže vodovoda i ugradnje prečišćivača. Njihov prijedlog trenutno je upućen ekonomskoj službi Vodovoda, pa će nakon toga ići pred Nadzorni odbor preduzeća i tek onda na odlučivanje gradskim vijećnicima. S obzirom na to da se radi o rješenju finansija kompletnog poslovanja Vodovoda, konsultanti su na osnovu realnih troškova koje preduzeće ima procijenili prijedlog tarife računa za sva fizička i pravna lica. Cijena je formirana po osnovu prosječnog prihoda po domaćinstvu, koja za Grad Bihać iznosi 700 KM. Po tom modelu su predvidjeli da se prihodi po domaćinstvu ne opterećavaju više od pet posto, što je po evropskim normama.

– Uzima se u obzir broj stanovnika, zaposlenih i nezaposlenih, tako da smo mi išli čak i niže na 3,75 posto po prosječnom domaćinstvu, a to ne bi trebalo biti više od 28/29 maraka po kući i to za vodu, kanalizaciju i prečišćavanje, pojasnio je Felić.

Nedavno je i u Cazinu došlo do poskupljenja vode. Po kubiku je voda sada skuplja za 10 feninga, jednako je i za kanalizaciju, dok je održavanje mjernog mjesta poskupjelo za dvije marke.

Protekle sedmice u Bihaću je organizovan susret dvojice gradonačelnika, Bihaća i Cazina, na kojem su bili i direktori vodovodnih preduzeća. Kako su nam tada kazali, o vodi nisu razgovarali, iako se susreću sa istim problemima.

(Ne)uspjela akcija

– Svi smo mi u dogovoru, svi naši vodovodi su dio evropskih projekata. Nije samo to na lokalnom nivou, jer švicarska vlada radi projekte za sve vodovode u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Oni nama diktiraju norme koje moramo dostići, to je lančana reakcija koju prate svi vodovodi, kazao nam je direktor Felić.

Kada je u pitanju dug Kantonalne bolnice u Bihaću, direktor napominje kako su menadžmentu te ustanove dali vremena da sam napravi neki prijedlog otplate 181.000 maraka zaostatka.

– Spremni smo na svakakve razgovore s njima, ali do danas se nisu javili sa prijedlogom. Dakako, još imaju vremena, a možda čekaju i saglasnost ministra. Ostali dužnici poprilično su sveli dugovanja, plativši do 50 posto svojih obaveza na nivou Kantona. Naša akcija je uspjela, jer smo naplatili 50-60 hiljada maraka od 500.000 svih dugovanja, smatra direktor JP Vodovod Bihać Damir Felić.

oslobodjenje.ba

Related posts