Dudaković: Demonstriramo svoju nemoć, Krstičeviću namještaju, a Abdiću je trebalo suditi za izdaju

General Atif Dudaković, ratni komandant 5. korpusa Armije BiH, za Klix.ba kaže kako je jasno da svi moraju odgovarati ako su počinili neki zločin, ali i da je nedopustiv pokušaj da se izjednače sve strane. Dudaković prvi put govori i o optužbama protiv sadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića kojeg pojedini mediji dovode u vezu sa ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u BiH.

Dudaković za Klix.ba kaže kako se njegovo ime dovodi u vezu sa počinjenjem ratnih zločina već punih 11 godina te da se to pitanje poteže svako malo i to kako kome odgovara.

“Ja sam ovdje, borio sam se za zakonitost, ti koji su narušavali zakonitost, taman bili i moji, trebaju odgovarati. Ako postoje činjenice, neka i ja odgovaram”, kaže Dudaković.

“Pomalo sam razočaran”

Prema njemu, koncept komandne odgovornosti je u nekim slučajevima upitan.

“Pa ne možete vi mene porediti sa Mladićem koji kaže to treba sve pobiti, treba se osvetiti ‘Turcima’ i slično”, pojašnjava Dudaković.

Dudaković ukazuje da prema strukturi 5. korpus nisu postojale jedinice Gazije, Hamze i slično, već ustaljeni nazivi kao što su 1. bataljon i slično, dok su svi drugi nazivi narodni.

“Ja sam se uvijek borio protiv bilo kakvih neformalnih jedinica, protiv tih nekih juka… Ja sam se pošteno tukao u Bihaću za odbranu zemlje, a ako je neko nešto uradio kako ne treba neka za to odgovara”, dodaje Dudaković.

Prije jučerašnjeg hapšenja Nisveta Porića i Safeta Isakovića Tužilaštvo BiH je saopćilo da je saslušalo jednog bivšeg pripadnika 5. korpusa te da za njega nije zatražen pritvor, pri čemu je navedeno da njegov identitet neće biti objavljen.

Dudaković navodi da on nema informacije o kome se u ovom slučaju radi, te podsjeća da je sadašnji zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić bivši komandant 505. Bužimske brigade.

“Pomalo sam razočaran, sve se svodi na neke afere. Uhapse ove iz Orašja ovi skoče kažu to je Bakir Izetbegović. Ma dajte molim vas…”, kaže Dudaković.

“Abdiću nikad nisu sudili za rušenje ustavnog poretka”

Bivši komandant 5. korpusa za Klix.ba prvi put komentariše i izbor Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše.

Podsjeća da je Abdić odgovarao za ratne zločine, ali nikada nije odgovarao za izdaju i rušenje ustavnog poretka BiH.

“Od cijele te strukture odgovarao je samo Abdić, a ni on za rušenje ustavnog poretka. Oni su od naše dvije brigade uzeli sva materijalno-tehnička sredstva i ni za to nije odgovarao. I sad Dodik ne slučajno se pojavi i demonstrira silu faktičkim rušenjem ustavnog poretka. Onda imate, ponovo ne slučajno, ovakvu proslavu godišnjice Herceg-Bosne, a mi demonstriramo svoju nemoć. No, ja se ne plašim. Proživio sam svašta, svaki novi dan života mi je nagrada jer smo bili osuđeni na nestanak još 1992. godine”, poručuje Dudaković.

Dudaković smatra da je izložen stalnim napadima iz Banje Luke, pri čemu se stvara atmosfera u kojoj je on osuđen prije samog suđenja.

“Vjerujete, bude mi krivo kada se moje ime spominje u tom kontekstu. Sebe smatram časnim oficirom koji je učinio i nešto nemoguće. Oni misle da ćemo se mi umoriti od borbe za državnost. A mi bez državnosti nemamo ništa, ako ne budemo imali državu nemamo ništa. Oni hoće da izjednače zločine, da kažu svi su činili zločine, svi su isti. Pa dajte molim vas, je li obim zločina isti, je li način izvršenja zločina isti?”, pita se Dudaković.

“Krstičević nije bio u Jajcu”

Hrvatski “Nacional” objavio je tekst, pozivajući se na izvore iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke, da je sadašnji ministar odbrane Hrvatske a tadašnji komandant 4. gardijske brigade odgovoran za ratne zločine koji su nad srpskim stanovništvom počinjeni 13. 9. 1995. nedaleko od Jajca.

Dudaković kaže da su to gluposti i da 4. gardijska nije bila kod Donjeg Vakufa.

“To je namještaljka za Krstičevića. On uopće nije bio na potezu Donji Vakuf – Jajce. On je bio sa mnom u Petrovcu, a 4. gardijska je išla iz pravca Drvara prema Petrovcu. To je isto kao kada mene optužuju da sma kao oficir JNA bombardovao Vukovar ili Zadar a ja šutim. Pa šta da kažem kad ja na tim ratištima nisam bio”, zaključuje Dudaković.

klix.ba

Related posts